пятница, 5 апреля 2013 г.

Проблема пияцтва у Волинській області!

ПИЯЦТВО СЕРЕД НЕПОВНОЛІТНІХ –           ОСНОВНА ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ   ВОЛИНСЬКИХ ПРАВООХОРОНЦІВ
Однією з актуальних проблем у Волинській області залишається пияцтво серед молоді. Особливу тривогу викликає поширення цього негативного явища в дитячому середовищі. Зокрема, у 2009 році кількість злочинів, учинених підлітками в стані алкогольного сп’яніння, збільшилась на 7,5% порівняно з минулим роком. Кожен четвертий злочин, скоєний дітьми, відбувається під дією алкоголю. Непокоїть розповсюдженість вживання спиртних напоїв серед учнів шкіл, училищ, інших навчальних закладів, що є однією з основних причин становлення їх на злочинний шлях. За розпивання спиртних напоїв та появу в громадських місцях напідпитку до адміністративної відповідальності цього року притягнуто 325 неповнолітніх.


Так, з метою стабілізації криміногенної обстановки, запобігання дитячій бездоглядності цього року було організовано та проведено ряд профілактичних операцій І відпрацювань у навчальних та розважальних закладах Волинської області. Також запроваджено ефективний механізм виявлення бездоглядних та безпритульних дітей, які жебракують. Налагоджено чітку взаємодію працівників ВКМСД УМВС України у Волинській області зі службами у справах дітей держадміністрацій.
У навчальних закладах області впроваджено систему контролю за учнями з девіантною поведінкою, створені „групи правопорядку”, які перевіряють місця відпочинку неповнолітніх. Налагоджено контроль за відвідуванням занять та організацією вільного часу учнів. Створено мережу гуртків, курсів правової тематики, зокрема: „Підліток і закон”, „Права дитини”, „Практичне право”. У закладах освіти за участю медичних працівників запроваджено інформаційну кампанію щодо профілактики ВІЛ-інфекції, СНІДу, пияцтва та наркоманії.

З початку року з негативного середовища вилучено 161 підлітка, схильних до бродяжництва та жебракування, із них 64 поміщено в притулок для дітей.

Систематично з батьками проводиться роз’яснювальна та правовиховна робота, вживаються заходи щодо оздоровлення взаємовідносин у „проблемних” родинах. До осіб, які зловживають спиртними напоями, вживають наркотичні засоби, не забезпечують належного догляду за дітьми та їх виховання, втягують їх у протиправну діяльність, працівниками міліції застосовуються належні міри впливу, передбачені чинним законодавством. З таких сімей діти вилучаються та вирішується питання про позбавлення батьківських прав. Зокрема, цього року позбавлено батьківства відносно 112 дітей.

Як зазначив начальник ВКМСД УМВС України у Волинській області Микола Негодюк в області зареєстровано майже 1870 дітей-сиріт, з яких 1361 є соціальними сиротами при живих батьках. Більше ніж 2100 дітей, які перебувають на обліку в службах у справах дітей – це діти, які виховуються у неблагополучних сім’ях, 80% цих сімей визнані такими через зловживання батьками алкоголем.

Працівники ВКМСД УМВС України у Волинській області не сидять склавши руки у ситуації, коли пиятика стає все більш поширеною серед підлітків. Тому саме з метою подолання негативних явищ та ефективної профілактики поширення пияцтва в молодіжному середовищі й недопущення скоєння правопорушень, злочинів дітьми та відносно них у стані алкогольного сп’яніння УМВС України у Волинській області розроблено проект „Обласної програми щодо посилення профілактичного впливу і протидії проявам пияцтва та алкоголізму серед населення області на 2010-2012 роки”, проект „Положення про сільську, селищну, міську громадські ради з питань профілактики і протидії пияцтву та алкоголізму”, в яких пропонується запровадити на території області механізм заборони продажу дітям слабоалкогольних напоїв. Працівники ВКМСД УМВС України у Волинській області ініціювали винесення на розгляд чергової сесії обласної ради питання щодо прийняття вищевказаної програми. 

- Наразі наше клопотання задоволено. Рішенням обласної ради від 30.10.2009 року № 34\37 заборонено продаж пива дітям до 18 років. Я вважаю, що це неабиякий крок до кращого майбутнього наших дітей. Тож сподіваємося, що найближчим часом завдяки нашим зусиллям ситуація в області зміниться на краще – зазначив Микола Негодюк.

Юлія Сіліч,
ВЗГ УМВС України у Волинській області



Комментариев нет:

Отправить комментарий